Afyon'da Patatesi Mantar Vurdu

Afyon’da hasadına 15 gün kalan patates tarlalarını mantar hastalığı vurdu. Patates ekim alanlarının yüzde 60’ında aşırı yağmurlardan kaynaklanan mantar hastalığının ciddi rekolte kayıplarına yol açacağı, üreticinin zarar edebileceği belirtiliyor.

350 bin tona yakın patates üretiminin yapıldığı ve 4 bin çiftçinin patates yetiştirdiği Afyonkarahisar’da mantar hastalığı tarlaları kasıp kavuruyor. Yağmurlar ve hemen arkasında güneşle birlikte ortaya çıkan bir çeşit enfeksiyon olan mantar hastalığı, bitkinin yapraklarını kurutarak köke inerek ürünü kullanılmaz hale getiriyor. Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden birisi olan Afyonkarahisar’da Şuhut ve Sandıklı ilçelerinde 70 bin dekarlık alanda görülen mantar hastalığı için önlem olarak ilaçlama çalışması başlatıldı. Ancak bazı bölgelerde bitkinin bu ilaçlara da cevap vermediği belirtiliyor.

SANDIKLI DA EKİLİ ALANLARIN YÜZDE 60'I HASTALIKLI

Yılda 40 bin dekarlık alanda 200 bin ton patates üretilen Sandıklı'da üretim yapan Mehmet Altıntaş, yağışlardan sonra yoğun bir şekilde patateste görülen mantar hastalığının bitkiyi tamamen kuruttuğunu söyledi. Altıntaş, "Mantar, uygun nem ve sıcaklığı bulunca üremeye başladı. Şu anda patatesler kuruyor. Mantar, aşırı yağmurdan sonra buhurlaşma çiğ ve güneşten kaynaklanıyor. Ekili alanların yüzde 60’ında bu hastalık var. Bunu önlemek için ilaçlama yapılıyor. Kemoterapi gibi bir şey bu, tedavi etmeye çalışılıyor. Bitki dirençliyse sıkıntı olmuyor. Ancak direnç yoksa hastalık bitki yapraklardan köke doğru iniyor." diye anlattı.

Sandıklı'da yılda 200 bin tona yakın rekolte olduğunu belirten Altıntaş, hasadına 15 gün kalan patatesin sökümünü öne çekmek zorunda kalacaklarını vurguladı.

Altıntaş, şunları söyledi: "Söküm erken başlayacak. Ancak dekarından eskiden 5 ton alınırken bu yıl 2 tona düşecek gibi görünüyor. Ekstra ilaç parası ödüyoruz. Her şey söküm sonrası ortaya çıkacak. Rekolte kaybı yüzde 60’lara varırsa önümüzdeki kış vatandaşlarımız kilosu 7 liradan patates yiyebilir."

'ŞUHUT'TA REKOLTE YÜZDE 25 DÜŞEBİLİR'

Yılda 30 bin dekarlık alanda 120 bin ton patates yetiştiren Şuhut ilçesinde de mantar hastalığı üreticileri üzdü. Şu an bölgede ekili alanların yüzde 80’inde hastalık görülmeye başladı.

Patates üreticisi Ahmet Aytekin, Türkiye’de patates üretiminde önemli bir merkez olan Şuhut’un hastalıkla mücadele etmeye çalıştığını söyledi. Bazı üreticilerin ilaçlamayı sürdürdüğünü, bazılarında ilaçlama yapmadığını ifade eden Aytekin,"Üretici girdi maliyetleri zaten yüksek olan patates için ciddi masraf yaptı. Bunun üzerine tekrar bir ilaçlama yapmak için ekstra masraf yapması gerekiyor. Bazıları buna gerek duymadığından kendi haline bırakmış durumda. Her şey söküm yapıldıktan sonra ortaya çıkacak." şeklinde konuştu. Aytekin, yüzde 25 rekolte kaybı beklediklerini dile getirdi.

MİLLLETVEKİLİ ZİYARET ETMİŞTİ

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal geçtiğimiz günlerde Afyonkararahisar'da patates üreticilerini ziyaret ederek tarlaları incelemişti. Hastalık hakkında üreticilerden bilgi alan Köksal, konuyu Meclis gündemine taşıyacağını belirtmişti.

Editör: Haber Merkezi