Afyon 2023 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefliyor

Ege İhracatçı Birlikleri "Rotamız Afyon Hedefimiz İhracat" sloganıyla Afyonkarahisarlı ihracatçılarla biraraya geldi. Ege İhracatçı Birlikleri "Üye İlişkilerini Geliştirme Toplantıları" serisine Afyon ile devam etti. Türkiye'nin mermer ve yumurta ihracat merkezi olan Afyon 2016 yılında 304 milyon dolar ihracat yaparken, 2023 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefliyor.

Afyonkarahisar'da Akrones Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit, Afyon'un Türkiye'nin yumurta üretiminin yüzde 20'sini tek başına yaptığını, 2016 yılında 67 milyon dolarlık yumurta ihracatı gerçekleştirdiğini kaydetti.

Türkiye'nin 2014 yılında yumurta ihracatında dünya ikincisi olduğuna işaret eden Girit, "2014 yılında dünya yumurta ticareti 4.5 milyar dolar seviyesindeydi. Türkiye 410 milyon dolarlık yumurta ihracatı ile Hollanda'nın ardından dünya ikincisi olmuştu. Afyon, 2014 yılında 123 milyon dolar yumurta ihracatı yaptı. Afyon bu rakama tekrar ulaşabilecek potansiyele sahip" diye konuştu.

Organik yumurta üretimine yönelin

Afyon'un yumurta üretiminde Türkiye birincisi olmasına karşın organik yumurta üretiminin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu ifade eden Bedri Girit, şöyle konuştu; "Türkiye'de yumurta üretiminin yüzde 5'i organik. Tüketici bilincinin her geçen gün arttığı günümüzde Afyonlu dostlarımıza organik yumurta üretimini de gündemlerine almalarını tavsiye ediyorum."

Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatçılara kullandırdığı devlet desteklerinin 2016 yılında 1 milyar TL iken, 2017 yılında 3 milyar TL'ye çıktığını hatırlatan Girit, Afyonlu ihracatçıları DFİF kaynaklarını azami kullanmaya davet etti.

İnovasyon ve tasarıma yoğunlaşın

Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Selçuk Karaata, Afyonlu ihracatçılara ufuk açıcı bir sunum yaptı. Afyonlu firmalara inovasyon ve tasarıma yoğunlaşmalarını tavsiye eden Karaata, Geleneksel sektörlerde inovasyonun mümkün olduğunu belirtti. Karaata, "Avustralya'da yeşil muz kabuğundan gübre elde ediyorlar. Bu gübre çok verimli tarım ürünleri üretimini sağlıyor" diyerek örnek verdi.

Dünyanın en değerli firmalarının genç ve beyin gücüyle çalışan firmalar olduğu bilgisini paylaşan Karaata, 1980'li yıllardan sonra kurulan Apple ve Google firmalarının 800 milyar dolar piyasa değerine ulaştıklarını anlattı.

Başarılı olabilmek için gelecekle ilgili beklentileri görebilmenin çok önemli olduğuna işaret eden Karaata, "Gelecekle ilgili beklentileri görebilmeye uzgörü diyoruz. Sektörünüzde gelecekte hangi üretim yöntemleri uygulanacak, neler öne çıkacak bunları görebildiğiniz takdirde geleceği nasıl kurgulamak istiyorsanız o denli başarılı olursunuz" dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Afyonlu ihracatçılara Ege İhracatçı Birlikleri'nin faaliyetleri ile ilgili bir sunum yaparken, Ege İhracatçı Birlikleri yetkilileri, EİB'nin Afyon ile ilgili yürüttüğü projeler, Devlet Yardımları ve Tarımsal İadelerle ilgili sunumlar yaptı.

Editör: Haber Merkezi