AFJET ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Afyonkarahisar'da jeotermal enerjiyle kentin ısınma ihtiyacını karşılayan Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret AŞ (AFJET), jeotermal su kaynaklarından elektrik üretmek için çalışmalara başladı.

Afyonkarahisar'da 1994 yılında jeotermal su kaynaklarıyla bölgesel ısıtma tesisleri kurmak, dönüş sularıyla seralara su temin etmek amacıyla kurulan AFJET, yatırımlarına yenisini eklemeye hazırlanıyor. Afyonkarahisar İl Özel İdaresi (yüzde 59.42), Afyonkarahisar Belediyesi (yüzde 26.66), Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (yüzde 6.03) ve diğer küçük ortaklıklarıyla faaliyetini sürdüren AFJET, jeotermal enerjiden 'Organic Rankine Cycle- Organik Rangine Çevrimi (ORC)' yöntemiyle elektrik üretimi yapmak için çalışmalara başladı.

3 MEGAWATT'LIK ÜRETİM HEDEFLENİYOR

Türkiye'de örneği olmayan sistemin Hollanda'daki benzerleri incelenerek hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. İhale süreci tamamlanan sistemin Hollanda'da yapımı sürüyor. Sistem; sıcak su alındıktan sonra basıncının yükseltilmesi ve oluşan buharla 'ekspander' adı verilen jeneratöre bağlı makinenin çalıştırılmasını öngörüyor. 3 megawatt'lık elektrik üretimi sağlayacak sistem sayesinde şirketin dağıtım için kullandığı enerji ihtiyacının karşılanması, kalanın da şehir şebekesine verilmesi planlanıyor.

"ELEKTRİK İHTİYACI ARTIYOR"

AFJET Genel Müdürü Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Yusuf Ulutürk, Afyonkarahisar'ın termal kaynaklar bakımından çok verimli bir bölge olduğunu söyledi. Sahip olunan değerli kaynakların ısıtma ve termal tesislerde sağlık alanında kullanıldığını hatırlatan Ulutürk, gelişen dünyada elektrik ihtiyacının giderek arttığını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi gerektiğini aktardı. Ulutürk, gerek şirketin artan yatırımlarıyla ortaya çıkan enerji ihtiyacını karşılama, gerekse gelir elde etme noktasında elektrik üretiminin gerekli olduğuna işaret etti.

"ORC SİSTEMİ KULLANILACAK"

Kentte 4 büyük jeotermal sahası bulunduğunu ve hızla büyüyüp geliştiğini vurgulayan Yusuf Ulutürk, şöyle dedi:

"Bu sahalarımızdan en büyüğü olan Ömer- Gecek havzamızda konut ısıtması, termal otel yatırımları ve teknolojik sera yatırımları artarak devam ediyor. Jeotermal enerji, ülkeler için öz kaynak oluşturması, ucuz, temiz ve çevre dostu olması, sıfıra yakın emisyon salınımına sebebiyet vermesi nedeniyle tercih ediliyor. Ayrıca şirketimizin yatırımlarıyla gün geçtikçe artan elektrik enerjisi ihtiyacı göz önüne alındığında elektrik enerjisinin üretimi veya minimum maliyetlerle temini ihtiyacını ortaya çıkardı. Bu sebeple Ömer- Gecek jeotermal havzasında belirlenen bölgelerde ORC yöntemiyle elektrik üretimini hedefledik ve bu doğrultuda Türkiye ve dünyadaki örneklerini araştırıp, inceledik. Elektrik üretim tesisiyle ilgili ihale süreci tamamlandı. Artık yer ve yerleşim çalışmalarını sürdürüyoruz. Planlamalarımıza göre montaj işlemlerini Aralık ayında yapmayı ve enerji satışına da Haziran 2016'da başlamayı hedefliyoruz."

MİLLİ EKONOMİYE 94 MİLYON KATKI

Şirketin bütün altyapı çalışmalarını tamamladığını ve şu an 23 bine yakın konutun ısınma ihtiyacını karşıladığını da aktaran Ulutürk, "Tesis olarak Türkiye'nin en büyük termal ısıtma tesisi durumundayız. AFJET, 2010- 2014 döneminde yaklaşık 80 milyon TL yatırım yaparak 230 megawatt güce erişmiştir. Bu güç hava kirliliğinin yoğun olduğu şehrimiz için çok önemlidir" diye konuştu

Editör: Haber Merkezi