AFYON'DA 3 VEKİL BELİRLEYECEK İLÇELER İÇİN DERİN ANALİZ
Afyonkarahisar seçim gününe yaklaştıkça aday adayları arasındaki amansız rekabet ve heyecan doruk noktalara ulaşmış durumda. Özellikle Ak parti cephesinde ki aday adaylarını fazlalığı rekabeti üst seviyelere çekmişe benziyor. Parti içinde  ise hedefler 5 de 5 dense de 4 vekil parti için başarı anlamına gelecek. CHP ise Ahmet Topbaş'ın önceki dönem vekil seçilmesiyle artık Afyon'u potansiyel olarak görmekte. 1 vekil çıkarmaları başarı olarak ifade edilebilir. Belediye seçimlerinde CHP'nin oy oranı oldukça düşük olması parti kulislerini şimdiden tedirgin etmişe de benziyor. MHP ise bu yıl önceki yıllara göre oldukça umutlu, yerel seçimleri kaybetmesine rağmen oldukça ciddi oy oranını yakalayan parti Afyonu MHP için önemli bir potansiyel olarak görüyor. Parti hedefi şu an 3 vekil gibi gözüküyor. Ancak 2 vekil şu an ki gidişat da beklenti durumunda. Diğer partilerin ve bağımsız adaylığını ilan edeceklerin ise pasta diliminde yer alması neredeyse mümkün değil.
Fokur fokur kaynayan siyaset kazanında bu tablo biraz karışık bir seyir almış gibi. Ak partide Temayül sonuçlarından sonra çıkan haberlerde aday adayları ve basın arasında iyiden iyiye trafik yoğunlaştı. Ve artık kendini ilk sıralarda tanımlayan aday adayları her yere reklam asar duruma geldi. Tabi ki seçim yaklaştıkça bu söylediklerim daha fazla bir yoğunluk kazanmış olacak. Diğer partilerin aday adayları içinde aynı durum söz konusu MHP cephesi umutlu olduğu için reklam ve basına oldukça ilgi yoğun. Peki Afyon merkeze sokaklara reklam tabelalarına asılan bu reklamların ne kadar faydası olacak diye düşündünüz mü. Tabi ki olacak ama sadece 2 vekil çıkaracak önemli olan ilçeler gibi gözüküyor. Çünkü Afyonun 707 bin kişilik  nüfusunun 440 binini ilçelerde yaşadığını düşünürsek bu kanım yanlış olmaz. 140 bin kişiye bir vekil düştüğüne göre toplam 3 vekili ilçeler belirleyecek. Peki siyasetin yoğun olarak konuşuldu başlıca ilçeler de ne yaşanıyor;
SANDIKLI YİNE VEKİL İSTİYOR;
Sandıklı geçen dönem Ahmet Toptaş'ı vekil olarak çıkararak ne kadar etkili bir ilçe olduğunu kanıtlamış durumda.  Daha önceden de milletvekili çıkaran bu ilçe 2 parti arasın da mekik dokuyor. AKP ve MHP bu ilçe de çok güçlü, ve halk hangisi güçlü bir aday çıkarırsa oylarını ona atacak. Örneğin AKP sandıklıdan adayını son sıraya koyarsa, MHP'den gelecek ilk veya 2. sıradan adayı düşünürler. Akıllı siyaseti en iyi şekilde uygulayan bu ilçe  60 bin kişilik nüfuslarını temsil edecek Sandıklı'lı bir aday istiyor. Tabi son yerel seçimlerdeki Ak partinin yükselen oranını unutmamak gerekli
DİNAR SANDIKLIDAN SONRA EN BÜYÜK POTANSİYEL
Dinar Afyon merkeze konum olarak uzak olmasına rağmen siyaseti sıcağı sıcağına yaşıyor. Önceki genel seçimlerde AKP'ye yüzde 46 oy çıkaran ilçede son yapılan yerel seçimlerde MHP yüzde 60 gibi bir rakamı gördü. Ne kadar yerel seçimlerde kişilere bağlı kalınsa da MHP'nin bu kadar yüksek oy alması, Ak partinin bu ilçede daha fazla çalışması gerektiğini gösteriyor. MHP ise bu oy oranını koruyabilirse hedeflerine daha rahat ulaşabilir. CHP ise bu ilçede çok fazla söz sahibi değil gibi gözüküyor.
BOLVADİN'DE AKP KAZANMASINI BİLİYOR
Potansiyeli yüksek bu ilçede yerel ve genel son seçimlerin tamamında Ak parti sandıktan birinci çıkmasını bildi. MHP ve CHP'ninde belli seviyelerde oy aldığı bu ilçede AKP'nin istediği oy seviyesini yakalaması kolay gibi duruyor. MHP ise diğer ilçelerde olduğu gibi 2. sırada ciddi bir oy seviyesi alabilir.
EMİRDAĞ'DA YARIŞ ÇOK KIZIŞACAK
Emirdağ Cumhurbaşkanlığı seçimine kadarki dönemlerdeki oy oranları çok farklılıklar gösterse de AKP genellikle bu ilçeden ilk sıradan çıkmayı başardı. MHP buradaki faaliyetlerini artırırsa ciddi bir oy potansiyeli yakalayabilir. Çünkü son yerel seçimlerini sadece yüzde 4 gibi oy farkıyla kaybetmişlerdi. CHP çok fazla yarışa dahil olması zor gibi gözüküyor.
SİNANPAŞA 40 BİN KİŞİLİK NÜFUSUYLA ETKİ YAPABİLİR
Bu ilçede neredeyse don seçimlerin tamamında AK patinin üstünlüğü söz konusu. AKP çok fazla güvendiği bu ilçede oy seviyesini biraz daha artırmaya çalışacak. 40 bin kişi genel nüfusu olan ilçede MHP'nin ilk sıradan çıkması zor olsa da iyi bir sonuç çıkarmaya çalışacak. CHP ise bu ilçeden istediği oy seviyesini alması zor. Ama yüzde 15'i geçmek başarı sayılabilir.
ÇAY'DA AKP İLE YARIŞMAK ZOR
Seçimlerde bakıldığında AKP'nin üstünlükle kazandığı bu ilçede CHP ve MHP'nin 2. sıra için yarışması beklenebilir. Tabi son seçimlerde MHP'nin CHP'ye oranla daha iyi sonuçlar aldığı gözüküyor
ŞUHUT VEYSEL EROĞLU'NU İSTİYOR
Genellikle AK Partinin rahat kazandığı ilçede Bakanın etkisi söylenebilirdi. Tabi bakanın olmayışı oy oranını düşürebilir. Ama bu çok fazla olmaz. MHP ve CHP'nin yanı sıra diğer partilerde bu ilçeden potansiyel oy oranı yakalayabilir ama yarışı büyük olasılıkla AKP kazanır gibi duruyor.
İHCEHİSAR AK PARTİYİ SEVİYOR
Son seçimler göz önünde bulundurduğunda ilçede AKP'nin açık ara önde olduğu gözüküyor. Bu ilçede diğer partiler daha fazla çalışması gerekiyor. AKP ilk sırayı alır ikinci sırada ise en güçlü rakip MHP gibi gözüküyor
İHSANİYEDE YEREL SEÇİM AKP CEPHESİNDE ŞOK ETKİSİ YARATMIŞTI
Bu ilçede daha önceki seçimlerde AKP'yi çok fazla oy oranıyla desteklediği bilinmekte. Ancak son yerel seçimlerde partinim yüzde 15 alması iktidarın bu ilçede daha fazla çalışması gerektiğini gösteriyor. MHP'nin yüzde 45 CHP'nin yüzde 38 aldığı ilçe süprize açık. Ne kadar MHP önde gözükse degenel seçimde tablo değişebilir.  MHP ilk sıradan çıkarsa sürpriz olmaz.
SULTANDAĞI CHP'NİN TEK KALESİ
Bakıldığında CHP'nin çok fazla üstünlük sağladığı bu ilçede bu seçimde de sonuç değişmeyebilir. AKP ne kadar zorlasa da Sultandağında sonuç değişmeyecek gibi. MHP için bu ilçede yüzde 20 bandını geçmek başarı sayılabilir.
ÇOBANLARDA AKP İLE MHP YARIŞACAĞA BENZİYOR
İlçede AKP'nin üstünlüğü söz konusu olsa da son seçimler de MHP'nin yakın takibi görünmekte. BU seçimde de aynı takibin devam etmesi beklenmekte.
DİĞER 6 İLÇEDE HER ŞEY OLABİLİR
Hocalar, Evciler, Dazkırı, Başmakçı, Bayat, Kızılören bu ilçelerin toplam nüfusu sandıklı kadar bile etmese seçimlere doğrudan etkileri söz konusu olacaktır. 6 ilçenin tamamında süprizler söz konusu olabilir. Bu yüzden aday olacakların buralara daha fazla ilgilenip potansiyelleri kendi lehlerine çekmeye çalışmalılar.