21 YIL UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ

Dinar depremi 21 sene önce 1 Ekim 1995 tarihinde Pazar akşam saat 18 de 6.1 şiddetinde’ki depremle yer yerinden oynamış 94 vatandaşımızı şehit vermiştik.
94 kişinin listesini tesbit etmiştik yalnız bir erkek kişini kimliği yoktu.Ben bu kişilerin isimlerini ve bilgilerini  2007 yılında yayınladığım (Geyiklerden Dinar’a iz bırakanlar)kitabımda ve 1997 yılında yayınladığım (Deprem günlüğü) kitabımda yayınlamıştım.
Bu 21 yıldır acısını unutamadığımız Depremde  94 vatandaşımız hayatını kaybederken, 250 kişide yaralanmıştı…Dün bugün gibi aradan 21 sene geçti.Rahmetli Deprem Dede  Dinar ziyaretinde  şunu demişti ‘ insanları deprem değil çürük yapı ve kalitesiz malzemelerden yapılan binalar öldürür.Bunun için inşaatlar çok sıkı denetlenmelidir.’diye konuşmuştu.
O zamanın  Cumhur Başkanımız Rahmetli Süleyman Demitel’i burada saygı ve şükranla anıyorum: Dinara geçmiş olsuna geldiğinde bir yılda evleriniz teslim olacak demişti ve sözünde durup evleri teslim etmişti. Devletimiz tarafından 158 bloktan oluşan 3 katlı, 4 katlı, binalardan oluşan 1988 konut ve 228 iş yeri yapıldı…
Bu yapılar radya temel tünel kalıp sistemiyle yapıldığı için depreme dayanıklı konutlardır.8 şiddedindeki depreme dayanacağı söylenmişti.Hak sahibi olup ta ev ve dükkân almayan bir tek vatandaşımız kalmamıştır.
Ateş her ne kadar düştüğü yeri yaksa da, bu ateş kor gibi hepimizin yüreğini yaktı…Zamansız olarak aramızdan ayrılan 94 vatandaşımızı 21 yıldır unutmadık.Belediyemiz her yıl mevlüdlerini okutuyor.Onları Dini bayramlarımızda ziyaret ediyoruz.Onların hepsinin bu dünyada ayrı ayrı hayalleri, ümitleri ve sevgileri vardı, ne var ki 1.Ekim.1995 tarihinde ki deprem de, öyle bir rüzgâr estiki, ne kundakta bebek, ne dalda yaprak nede gül dalında domurcuk gül bıraktı.Benim onutamadığım torunum (oğlum Kaanın ilk çocuğu) Deprem yüzünden göçtüğümüz Burdur da doğar doğmaz öldü.Acımız büyük oldu .Allah tüm şehitlerimize gani gani rahmet eylesin.Deprem şehitlerimizi unutmadık unutmayacağız…Allah sadece bize değil  tüm insanlara bu acıyı yaşatmasın.
Belediye Başkanı Saffet Acar her zaman konuşmasında Deprem şehitlerini bundan böyle her yıl hatırlayacaklarını söylüyor.İnanıyorm ki inşaatlardaki denetimler yeterli yapılmaktadır.Çünkü Dinarda çok katlı binaların yapılması hızla artmaktadır.Her kes gibi bende tekrar ediyorum İnsanları deprem değil çürük ve kalitesiz malzemeden ve denetimsiz yapılan yapılar öldürüyor…
1Ekim 2016 Ayhan Kalkan